Dan slovenske hrane so v petek, 17. novembra, na Osnovni šoli Braslovče in podružničnih šolah Gomilsko, Letuš in Trnava obeležili s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki so ga izvedli v okviru naravoslovnega dne »Od zrna do kruha«. Tudi v OE vrtec so po vseh lokacijah s svojimi dejavnostmi obeležili dan. Zajtrku se je pridružil tudi župan Branimir Strojanšek.
Namen dneva je bil ozavestiti pomen zajtrka in rednega zajtrkovanja, odgovoren in spoštljiv odnos do hrane, spoznati različne vrste žitaric in moke in jih primerjati med seboj, seznaniti se s postopkom priprave vafljev in s postopkom priprave palačink ter kruha, spoznati različne postopke za izdelavo novoletnih voščilnic in okraskov iz naravnih materialov, varčno uporabljati sestavine za peko, pravilno ravnati z odpadki, ki nastajajo pri dejavnostih, opozoriti na ohranjanje slovenske ljudske dediščine – pregovori, ozavestiti pomen zdravega načina življenja in da je hrana, ki je pripravljena v bližini, bolj sveža, bolj hranljiva, s polnejšim okusom in brez dodajanja dodatkov za daljše skladiščenje.
V sodelovanje so povabili lokalne pridelovalce. Pri izvedbi delavnic so sodelovali čebelar, kmečke žene ter Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje. V urnik dneva so vključili tudi različne športne aktivnosti. V senzorni sobi so učenci s svojimi čutili prepoznavali različna semena (pšenica, oves, ječmen, pira, oves, ajda, koruza) in stare kmečke običaje.
Na slikah nekaj foto utrinkov iz dogajanja.